Niet één Toto Deelnemer deze week, maar een duo dat gezamenlijk mag proberen om de score van Patricia Rollman naar de kroon te steken. En daar is een reden voor. Op de ALV in oktober werden Rosalie Joosten en Rick Busscher geïnstalleerd als vertrouwenscontactpersoon binnen de club. Voor DVVA is dat nieuw, en dus is de GeelZwarte Toto een goede gelegenheid om eens uit te leggen wat Rosalie en Rick binnen de club voor je kunnen betekenen. Hieronder leggen zij het uit.

 

Waarom zijn jullie vertrouwenscontactpersoon (VCP) geworden bij DVVA?

Termen als een ‘gezond sportklimaat’ of ‘veilige sportomgeving’ worden soms ervaren als holle frases. Zeker bij een club als DVVA die bekend staat om haar gezellige, gemoedelijke en open sfeer, is de kans groot dat een sociaal veilig sportklimaat als vanzelfsprekendheid wordt ervaren. Dat is in de meeste gevallen gelukkig niet ten onrechte. 

Dat wil echter niet zeggen dat zich geen situaties kunnen voordoen waarin die openheid of gemoedelijkheid minder vanzelfsprekend zijn. Het is voor deze situaties dat organisaties als de KNVB, het NOC*NSF, de John Blankenstein Foundation en de gemeente Amsterdam amateurclubs aanbevelen om VCP’ers aan te stellen. Ook het DVVA bestuur heeft gevolg gegeven aan deze oproep en ons gevraagd of we mee wilden denken over deze functie.

Wij dragen DVVA beide een warm hart toe en zetten ons er graag voor in dat iedereen zich er net zo thuis kan voelen als wij. Dus hebben we een cursus van het NOC*NSF over het onderwerp gevolgd, met het bestuur om de tafel gezeten om de verdere invulling van functie bij DVVA te bespreken en op de ALV van 17 oktober alles nog eens toegelicht en officieel gemaakt. En als kers op de taart het voorrecht om deel te mogen nemen aan deze DVVA Toto!

Rick & Rosalie

Wat is een VCP?

De VCP’er vervult, onafhankelijk van het bestuur, een brugfunctie tussen leden en mogelijke andere partijen op het gebied van sociale veiligheid. De problemen die je met een VCP'er kunt bespreken kunnen betrekking hebben op een breed scala aan onderwerpen, zoals seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag, LHBT kwesties, zinloos geweld of integriteitsvraagstukken. 

Wij denken mee over mogelijke vervolgstappen en procedures, en bespreken welke oplossingen in de situatie waar het om gaat het meest passend is. Op deze manier proberen we te helpen een goed besluit te nemen. Daarnaast volgen we landelijke (beleids)ontwikkelingen op het gebied van sociaal veilige sportomgeving en adviseren het bestuur hierover. 

Waarom heeft DVVA vertrouwenscontactpersonen nodig en waar moet een vertrouwenscontactpersoon volgens jullie het verschil maken?

Voor iedere sportvereniging geldt dat het goed is om een vertrouwenscontactpersoon te hebben. In de amateursportwereld blijkt het helaas geen uitzondering dat sportsters en sporters als gevolg van ongewenst gedrag van clubgenoten niet meer met plezier naar de sportvelden gaan. Concrete voorbeelden die de NOC*NSF aandraagt zijn seksuele intimidatie, niet uit de kast durven komen of pesterijen.

Dat laatste voorbeeld is overigens iets wat vooral betrekking heeft op jeugdelftallen. Bespreekbaarheid en een open cultuur zijn daarbij de sleutel tot preventie. DVVA is op het eerste gezicht misschien niet de plek waar je verwacht dat zulke situaties zich voordoen. Maar juist daarom moet je er waakzaam voor zijn dat je je ogen niet sluit voor DVVA’ers die hier wel tegenaan lopen. De VCP’er dient dan als aanspreekpunt, waar leden hun verhaal kwijt kunnen en advies of hulp kunnen vragen bij het bespreekbaar maken van probleemsituaties.  

Wat hopen jullie bij DVVA te bereiken?

Ons voornaamste wens is dat iedereen ontspannen maar bovenal door vriendschap verenigd bij onze club blijft rondlopen. Ons doel is dan ook om hier een bijdrage aan te leveren door laagdrempelig aanspreekbaar te zijn: we luisteren en denken graag mee. Daarom willen we DVVA’ers ook vragen om ideeën over de wijze waarop we DVVA een sociaal veilige club kunnen houden met ons te delen – ook als ze zelf nergens hinder van ondervinden.

Voorspellingen (1: winst thuis, 2: uit, 3: gelijk)

Thuis Uit Voorspelling
DVVA 1 HBOK 1 1
DVVA 2 ZOB 2 3
Castricum 3 DVVA 3 2
DVVA 4 VVGA 2 1
DVVA Dames 1 Sporting 70 Dames 2 1
DVVA Dames 2 Hoofddorp Dames 1 2
Ouderkerk Dames 3 DVVA Dames 3 3
DVVA Dames 4 AMVJ Dames 1 2
DVVA 7 WV HEDW 10 1
Ankaraspor 4 DVVA 11 2
DVVA 13 JOS/WGM 11 1
DVVA 14 Geuzen Middenmeer 6 1

Agenda

  • 6 april Lentekriebelsfeest
  • 20 april Voetbalquiz
  • 25 mei Seizoensafsluiting

Wedstrijdbal

De bal voor de wedstrijd
DVVA H1 - Roda '46 H1
wordt gesponsord door
Daan Waleson en
Thomas Ossenkoppele
Eigenaars van Fysiolution
hoogwaardige & persoonlijke zorg.
www.fysiolution.nl

Title Text

Tweets