Daan Waleson correctOp een zonovergoten Sportpark Drieburg heeft DVVA 1 na 120 minuten en 10 penalty’s afgelopen zaterdag FC Almere verslagen in de nacompetitie. Na de 1-1 van de heenwedstrijd stond het 2-2 na negentig minuten en 3-3 na de verlenging. Omdat doelwachter Waleson de laatste penalty van Almere wist te keren, trok DVVA aan het langste eind.

Hij strooide met passes over de hele, hield zijn teamgenoten van achteruit in het gareel en verspeelde amper een bal. Maar in de 115e minuut haalde Daan Bijlard opzichtig de linkerspits van Almere onderuit in de punt van het zestien metergebied. Een domme overtreding met een strafschop als logisch gevolg. Doordat Ramon Kool koel bleef, kreeg Almere alsnog de penaltyserie waar het niet meer op had gerekend.

Maar ook DVVA was die middag al door het oog van de naald gekropen. Letterlijk in de laatste seconden van de blessuretijd was het invaller Frederik Dijksma die met het hoofd net iets eerder bij de bal was dan doelman Pascal Doest en net voldoende kracht kon geven, zodat de bal de doellijn kon passeren. Almere mocht voor de vorm nog aftrappen, maar uit de middencirkel geraakte het niet meer, zodat de reguliere speeltijd eindigde met 2-2.

DVVA had eigenlijk de hele wedstrijd gejaagd, omdat het vanaf minuut 1 tegen een achterstand aan was gelopen. Doelman Waleson schatte een vrije trap van de zijkant verkeerd in en ging er onder door. Als excuus kon hij de felle zon aanwijzen, maar achteraf was hij duidelijk: ‘Dat was gewoon niet goed’.

De eerste helft kende een eenduidig spelbeeld. DVVA had de bal en probeerde via gelegenheidsspits Geers tot aanvallen te komen, FC Almere kwam er geregeld gevaarlijk uit via counters. Beide ploegen konden aanspraak maken op treffers: DVVA zag een treffer worden afgekeurd, omdat Kevin Scholten het laatste zetje gaf in buitenspelpositie; Almere werkte de bal tot tweemaal toe net voorlangs op scherpe voorzetten van rechts. Dit gebrek aan verdere goals resulteerde logischerwijs in de ruststand van 0-1.

De tweede helft begon zoals degene daarvoor. Appie Ghoudou scoorde vanaf de penalystip nadat Tjon Soei Sjoe onreglementair was gestuit door DVVA-aanvoerder Job Verhoeve. DVVA was furieus, omdat het op het randje van het strafschopgebied was gebeurd, maar de leidsman kende geen genade. Almere leidde met 0-2 en zat ontegenzeggelijk op rozen.

Maar daarmee hadden de Flevolanders buiten Brendon Humble gerekend. De geblokte middenvelder was in het veld gekomen voor de moegestreden Geers, maar trok direct het spel naar zich toe. Onder aanvoering van Humble en gesteund door het steeds talrijker wordende publiek (het Jaap Heesen-toernooi was inmiddels wel zo’n beetje afgelopen) trok DVVA furieus en met overtuigend spel naar voren. De aanvalsgolven leverden resultaat op in de 70e minuut toen rechtsbuiten Max Hazewinkel zijn man voorbij snelde en een panklare voorzet afleverde. Humble kwam voor zijn man en liep de bal bij de eerste paal knap binnen: 1-2. Niet veel later vond diezelfde Humble met een slim balletje de inlopende Hazewinkel, maar diens inzet van dichtbij knalde via de binnenkant van de kruising terug het veld in. Net toen iedereen dacht toen het hem niet meer zou worden, leverde Dijksma zijn dekselse huzarenstukje in de laatste resten van de wedstrijd.

Gek genoeg zorgde de bevrijdende 2-2 tot een verandering van het spelbeeld in de verlenging. DVVA weifelde en Almere kroop uit haar schulp. Kleine mogelijkheden leken de voorbode voor erger, totdat plots Humble een rommelig moment promoveerde tot een kans. Met een sliding (!) veroverde hij de bal op de laatste man en koel schoot hij de bal binnen. 3-2, klaar uit, zo kon je de toeschouwers bijna horen denken. Maar toen Almere, geholpen door DVVA er alsnog de 3-3 uitperste, wist eigenlijk niemand waar en hoe dit schitterende schouwspel zou eindigen.

Uiteindelijk werd de man in het paars de held. Doelman Daan Waleson die de wedstrijd zo rampzalig was begonnen en al tweemaal een penalty had moeten incasseren, stopte in de serie overtuigend twee strafschoppen. Omdat voor DVVA alleen Thomas Ossenkoppele de paal had geraakt, werd het een geelzwbinnarte victorie. Na de beslissende parade van Waleson werd zijn uitbundige outfit bedolven onder een berg van geel en zwart. Na een applaus van dank aan het inmiddels aanzienlijke legioen, kon de ploeg van Sjaak Tersteeg aan de pils. Next up: Montfoort.

PS. Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Waleson werd de held, Doest de schlemiel. Althans, dat zou je denken. Maar niets is minder waar, want direct na de apotheose van de kunstgrasthriller op Sportpark Drieburg snelde doelman Doest naar de kleedkamer. Vliegensvlug sprong hij onder de douche en als de brandweer zocht hij zijn auto. Via het Drieburgpad, de Fizeaustraat, de Gooiseweg bereikte hij de A10. Vervolgens nam hij afslag S108 en bereikte hij binnen een straf kwartiertje de Sporthallen Zuid. Aldaar rende hij met zijn tas richting kleedkamer, waar zijn teamgenoten van asv Lebo net bezig waren met hun gezamenlijke yell. Rap kleedde hij zich op, vroeg om een AA-tje bij de verzorger en liet zich even behandelen aan een pijnlijke schouder die hij het uur daarvoor had opgelopen. Halverwege de eerste helft nam hij plaats op de bank, naast zijn teamgenoten en aanschouwde hij het verloop van de finale van het landskampioenschap zaalvoetbal. Langzaam verdween de kunstgrasthriller uit zijn gedachten en leefde hij mee met wat voor hem zich afspeelde. Negen minuten voor tijd werd het ook hier 2-2 en moest er ook hier verlengd worden. Na de verlenging stond het ook hier 3-3 en moest er ook hier strafschoppen genomen worden. En toen de trainer vervolgens besloot om zijn jonge doelman te vervangen voor de meer ervaren reserve-doelman was voor Pascal Doest de deja-vu compleet. Weer stonden er tegenstanders voor zijn neus, weer was hij de te kloppen man. Maar ditmaal zou het anders lopen. Voor het oog van 1500 toeschouwers stopte Pascal Doest 4 van de 8 strafschoppen, waaronder de beslissende. En zodoende werd de schlemiel van de middag, de held van de avond: Pascal Doest werd landskampioen zaalvoetbal in de Sporthallen Zuid.